Myndighetene avblåste trusselsituasjonen klokken 18:00. Hvem varslet på nettsider og i sosiale medier – før klokken 19:00?

31. juli, 2014

Torsdag 31. juli klokken 18:00, avblåste beredskapsmyndighetene trusselsituasjonen via direktesendt pressekonferanse. Her får du oversikt over hvilke relevante beredskapsmyndigheter som benyttet sin nettside, Facebook og Twitter til å informere om dette – innen klokken 19:00

Alf Tore MelingAv: Alf Tore Meling, analytiker, strategi- og kommunikasjonsrådgiver i det uavhengige kommunikasjonsbyrået I all offentlighet. Alf Tore Meling er medforfatter av bøkene Sosiale medier i all offentlighet (2011) og Krisekommunikasjon 2.0 (2012) samt medforfatter av KS sitt Veikart for sosiale medier  (2012). Han er også ansvarlig for FoUene Sosiale kommuner 2013/14 og Sosiale kommuner og universell utforming 2014/15

Les også:

 

Unik situasjon = unik mulighet

Denne historiske trusselsituasjon varte fra torsdag 24. juli klokken 10:00 til torsdag 31. juli klokken 18:00. Situasjonen er unik og gir oss derfor en konstruktiv mulighet til å kartlegge hvordan sentrale myndigheter brukte sine respektive nettsider og sine sosiale medier til  å varsle innbyggerne – fra første innbyggervarsling den 24. juli til avblåsning den 31. juli. Hensikten er å lære for at landet vårt skal bli bedre.

Hvem avblåste hvor – innen klokken 19:00

Her er oversikten over hvilke seks sentrale aktører som brukte sine respektive nettsider og sine sosiale kanaler innen klokken 19:00, 31. juli 2014:

Nettside Facebook Twitter
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Nei Nei Nei
Politidirektoratet Ja Har ikke Nei
Justis og beredskapsdepartementet Ja Har ikke Ja
Kriseinfo.no Nei Nei Ja*
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Nei Nei Nei
Forsvarsdepartementet Nei Nei Nei

Merk: Her følges «innen klokken 19:00» som en absolutt tidsramme, selv om dette nok kan oppleves noe «urettferdig». Tidsrammen brukes fordi det bør forventes at våre øverste beredskapsmyndigheter bruker nettsider, Twitter og Facebook – både umiddelbart og koordinert – ved en så omfattende og historisk innbyggervarsling.

Merk: Politidirektoratet varslet med sin twitterkonto, like etter klokken 19:00.

Merk: Kriseinfo.no varslet med sin facebookside, like etter klokken 19:00.

Merk: *Første twittermelding fra Kriseinfo.no var en retweet av Justis og beredskapsdepartementets twittermelding.

Merk: Noen vil nok hevde at Forsvarsdepartementet ikke bør være med i dette oppsettet. Andre vil også kunne hevde at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap heller ikke skal være med. Begge tas med da de regnes som sentrale aktører og bidragsytere for vår nasjonale samfunnssikkerhet og beredskap. Bruk gjerne kommentarfeltet til å si din mening om dette.

 

Operasjonssentralen i Salten avblåste allerede klokken 17:01

Operasjonssentralen i Salten tvitret om avblåsning, allerede torsdag 31. juli klokken 17:01, en time før den offisielle pressekonferansen. NRK radio refererte dette i sin nyhetssending, før den offisielle pressekonferansen startet. Det er interessant å få vite mer detaljert hvorfor Operasjonssentralen i Salten informerte, en time før pressekonferansen startet. Til Dagbladet forteller politidirektør Humlegård at dette skyltes en misforståelse.

Skjermbilde 2014-07-31 kl. 19.00.04

Skjermdump fra twitterkontoen @Saltenpolitiet: Operasjonssentralen i Salten informerte med sin twitterkonto torsdag 31. juli klokken 17:01, en time før den offisielle pressekonferansen. NRK radio refererte dette i sin nyhetssending, før den offisielle pressekonferansen startet

 

Les også:

Konklusjon

Både analysen av innledende innbyggervarsling og denne analysen av avblåsningen viser at sentrale beredskapsmyndigheters bruk av sine respektive nettsider og sosiale medier dessverre fremstår ukoordinert. Dette er konstruktivt kritikkverdig da både innledende innbyggervarsling og avblåsning var noe ovenstående beredskapsmyndigheter var klar over i god tid før den første og den siste pressekonferansen. De hadde svært god tid til å planlegge og samkjøre.

Facebook er vår nest mest brukte mediekanal, etter NRK, (TNS Gallup) og det burde kunne forventes at våre beredskapsmyndigheter var klar med koordinerte facebookmeldinger, straks etter at pressekonferansene var i gang.

Twitter er også en viktig kanal for krisekommunikasjon og det burde også her kunne forventes at kanalen ble brukt umiddelbart og koordinert. Det er også uforståelig at våre øverste sikkerhets- og beredskapsmyndigheter allerede før oppstart ikke fikk på plass en hashtag for varslingen. En hashtag er svært viktig ved krisekommunikasjon og brukes både for å kunne samkjøre, lytte, korrigere og forsterke – før, under og etter kriser. At øverste beredskapsmyndighet ikke etablerte hashtag er en erkjennelse av at de ikke fullt ut tok eierskap til den sosiale delen av krisekommunikasjonen. Dette er et viktig signal og kan trolig sees i sammenheng med at Norge fortsatt mangler en oppdatert Nasjonal veileder for Informasjonsberedskap og strategisk krisekommunikasjon. Gjeldende veileder er fra 2007 og inneholder ingenting om sosiale medier, på tross av at hver femte nordmann over 15 år med tilgang til internett benyttet Facebook daglig, allerede den gang da den nasjonale veilederen ble publisert i 2007 (TNS Gallup Interbuss). Ved inngangen til 2014 var det 67 prosent av den norske befolkningen over 15 år med tilgang til internett som benyttet Facebook, daglig (TNS Gallup Interbuss). Det kan også tas med at denne statistikken viste at 54 prosent av de av oss over 15 år med tilgang til internett brukte Facebook daglig, da Norge ble rammet av terror, den grusomme fredagen i juli 2011.

Innlegget fortsetter under bildet

Bilde: Skjermdump av NRK.no, 31. juli 2014 klokken 18:01, viser Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland og Politidirektør Odd Reidar Humlegård like før de avblåser trusselsituasjonen

 

Les også:

Bruk kommentarfeltet

Dette er et blogginnlegg og jeg setter stor pris på om du bruker kommentarfeltet til å si din mening, komme med innspill, etc.

Med konstruktiv hilsen
Alf Tore Meling
I all offentlighet

 • Skeptisk_ja

  Merk: Politidirektoratet varslet med sin facebookside, like etter klokken 19:00.

  Litt lenger opp, i tabellen: Politidirektoratet har ikke Facebookside.

  Tja .. joda …

  • AlfToreMeling

   Hei og takk for tips «Skeptisk_ja»!

   Skulle stå «Merk: Politidirektoratet varslet med sin twitterkonto, like etter klokken 19:00.» – som det nå er rettet til.

   Dette er forøvrig aller første gang noen har kommentert anonymt i denne fagbloggen. Uvant, men igjen takk for at du sa fra. Settes stor pris på!

   Vennlig hilsen
   Alf Tore Meling

   • Skeptisk_ja

    Det bare ble sånn, den var pålogget :)

    • AlfToreMeling

     :-)